Mama Mind
 

Hoe kun je loslaten?

Met 4 dochters is het in mijn huishouden soms echt een drukte van jewelste. Dan moet die naar gitaarles, dan moet die naar zwemmen, kinderfeestjes en speeldates. Alles komt voorbij. Wat dat betreft is Corona soms echt een verademing. Even geen gitaarles en zwemmen (desalniettemin vond ik het ook erg leuk dat het allemaal wél weer kon).


Maar ook mét corona kan het in jouw huishouden een drukte van jewelste zijn. Thuiswerken in combinatie met de zorg voor kinderen is een hele opgave. Ook als jij met je partner hebt afgesproken dat jij boven werkt en je partner voor de kinderen zorgt, kun je gestoord worden tijdens je werkzaamheden. Soms moet je zoon of dochter gewoon even naar jou toe. En het kan, want je bent thuis, dus waarom niet. Het feit dat jij aan het werk bent maakt voor jouw zoon of dochter helemaal niks uit.


Dit kan stress geven. Werkstress omdat je bang bent dat je misschien niet doet wat je zou moeten doen. Misschien ben je wel bang dat mensen denken dat je niet 'hard genoeg werkt' tijdens het thuiswerken. Maar ook 'thuisstress' omdat je wel graag aandacht wil geven aan je kind, maar ook nog even door wil werken. Je voelt je schuldig.


Zo zijn er nog veel meer situaties die jou een unheimisch gevoel kunnen geven. Denk aan het huishouden, het 'vriendin zijn', sporten, noem maar op. Zaken die niet lopen zoals jij wil kan je een schuldgevoel geven of het gevoel dat je faalt. 


Maar weet je... Je faalt helemaal niet!


Het feit dat je überhaupt over dit soort dingen nadenkt maakt al dat je NIET FAALT. Je wil namelijk aan alle kanten je beste beentje voorzetten. Alleen dat is al een compliment waard. Met deze woorden alleen is helaas jouw schuld- of falende gevoel niet weg. Helaas.


Wat kun je dan wél doen?


Loslaten...


"Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan hoor!"


Inderdaad. Dus hierbij een paar tips:

  1. Maak heldere afspraken met je partner of wie, wat, wanneer doet.
    Spreek elkaar hierop aan en ga hier ook regelmatig over in gesprek. Neem de tijd voor een goede verdeling en een evaluatie. Misschien bevalt het helemaal niet wat je afgesproken heb. Verander het dan ook gewoon. 
    En (niet geheel onbelangrijk)! Ga je niet bemoeien met de taak van de ander. Afspraak is afspraak. Je bent beide volwassen. Dus geef elkaar de ruimte de dingen op je eigen manier te doen. Loslaten dus :). En dat kan alleen met heldere afspraken en verwachtingen.
  2. "Doe dat wat je doet, met aandacht".
    Hét slogan van Mama Mind, wat ik al mijn cliënten probeer te leren. Nee, niemand kan meerdere dingen tegelijk. Je kunt het wel eventjes proberen, en je zal ook wel iets voor elkaar krijgen, maar uiteindelijk doe je beide dingen maar voor 80%. En dát maakt ongelukkig. 
    Eerst het ene voor 100% doen, en dan pas het andere voor 100% maakt dat je succes voelt bij dat wat je doet. Waarschijnlijk gaat het ook beter en/of sneller, want je hebt je aandacht erbij.
    Geef jezelf hier de RUIMTE voor. 
  3. Omlaag met die lat!
    Er staat niet dat je geen lat mag hebben, maar leg hem niet zo hoog. Je kan beter je lat wat lager hebben en hem steeds een klein stukje omhoog drukken, dan dat je je lat meteen heel hoog hebt en er nooit overheen kan komen.
    Een hoogspringer kan ook niet meteen over de hoogste lat.
    Ook hierbij geldt: als je succes boekt bij je doelen die je wat kleiner maakt (dus lager legt), voel je je persoonlijke succes én heb je 'zin' om weer verder te gaan. 
  4. Gooi Social media (tijdelijk) de deur uit.
    Oeh, dat is wel heel rigoureus. Ja, dat klopt. Maar door al die anderen om je heen kun je het gevoel hebben dat jij faalt omdat jij het niet 'zo goed doet'. Maar wist je.. iedereen laat alleen zien wat hij/zij wil laten zien. Het is dus nooit een goede afspiegeling van de realiteit. Je beeldvorming zal heel anders worden als je écht met iemand praat over hoe het is om ...
    Daarnaast kun je zonder Social media veel meer praktisch doen. Je wordt niet zo afgeleid en geprikkeld door alles wat je misschien gemist hebt.
    Geef je zelfs dus eens een SM-break. Niet een dag, maar een week. Of misschien zelfs wel een maand....
  5. Doe eens alsof je iets niet ziet.
    Je hoeft niet altijd 'aan' te staan. Soms geeft het zoveel rust in huis als je even niet ergens op reageert. Uiteraard is dat soms niet mogelijk. Als je kind op de muren aan het kleuren is moet je wel. Maar kleine dingen kun je soms best even laten schieten. Soms, want anders draait het weer op erger uit. 
    Maar... Laat de boel eens de boel. En dan heb ik het niet alleen over kindergedrag (of partnergedrag ;)). Maar ook over de was, stofzuigen, dat beddengoed, enzovoorts... 
    Want...

    Morgen, is er weer een dag!




 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram